Chlorofil – Znany i nie znany

In: Ciekawostki On: Komentarz: 0 Odwiedziny: 3091

Zieloną barwę rośliny zawdzięczają obecności w komórkach grupy barwników – chlorofilów. Pełni podobną rolę i ma duże podobieństwo do ludzkiej hemoglobiny.

Chlorofil i jego wielki potencjał

Zieloną barwę rośliny zawdzięczają obecności w komórkach grupy barwników – chlorofilów. Pełni podobną rolę i ma duże podobieństwo do ludzkiej hemoglobiny.

Zieloną barwę rośliny zawdzięczają obecności w komórkach grupy barwników – chlorofilów. Określa się je mianem „krwi roślin”, z powodu ich dużego podobieństwa do budowy i funkcji ludzkiej hemoglobiny.
Hemoglobina (czerwony barwnik krwi) przenosi w organizmie tlen, u roślin tę samą rolę pełni chlorofil. W cząsteczce hemoglobiny, niebiałkowym składnikiem jest żelazo (Fe+2), w cząsteczce chlorofilu miejsce żelaza zajmuje magnez (Mg+2). Dzięki zielonym barwnikom rośliny mogą pochłaniać kwanty światła i ich energię zamieniać na energię biologicznie użyteczną, a także tworzyć substancje organiczne.

Zastosowanie chlorofilu:
1. W przemyśle kosmetycznym chlorofil jako barwnik znalazł zastosowanie w produkcji kremów, dezodorantów, mydeł, perfum.
2. Przemysł spożywczy używa chlorofilu jako barwnika do
soków i ketchupu.
3. Jako suplement diety – chlorofil (Chlorophyll) posiada
właściwości prozdrowotne dla człowieka (postać kapsuły: zawiera 60 mg chlorofilu w oleju sojowym), nowy płynny produkt 100 mg w 30 ml płynu.


Co jest źródłem chlorofilu w nowym CHLOROPHYLL JUICE STAR?
Pozyskuje się go z dwóch roślin morwy białej i lucerny siewnej. Nie będę opisywać działania samych roślin, ponieważ traktujemy je jako surowiec do produkcji chlorofilu.

Jak działa chlorofil:

- sprzyja produkcji krwinek czerwonych (poprawia obraz krwi), zapewnia optymalne dotlenianie organizmu,
- chlorofil wspiera funkcje układu odporności; jako silny antyseptyk niszczy zjadliwe dla ustroju bakterie, grzyby, i wirusy będące przyczyna rozwijających się infekcji i stanów zapalnych,
- działanie dezynfekujące korzystnie wpływa na stan skóry (wrzody, trądzik) oraz stan śluzówek (układu pokarmowego, rozrodczego, noso-gardzieli),
- w układzie pokarmowym chlorofil ogranicza procesy fermentacji w jelitach oraz likwiduje nieprzyjemny gnilny zapach,
- w przypadku urazów, zranień i zabiegów pooperacyjnych (w ginekologii) pod wpływem działania chlorofilu sprawniej przebiega proces gojenia i regeneracji tkanek,
- chlorofil ogranicza przebieg ostrych i chronicznych procesów zapalnych w obrębie narządów i śluzówek jest silnym detoksykantem.

Comments

Leave your comment

Niedziela Poniedziałek Wtorek Środa Czwartek Piątek Sobota January February March April May June July August September October November December