ColDeKa – wzmacnia odporność organizmu,łagodzi stany zapalne
ColDeKa z kategorii Suplementy Colway to suplement diety, którego najistotniejszą funkcją jest wspomaganie układu odpornościowego. Zawiera naturalne i znakomicie biodostępne substancje, których większość z nas ma znaczny deficyt. Dla osób kompletujących swój koszyk suplementacyjny jest to produkt bardzo atrakcyjny o świetnie skompletowanym składzie. Bazuje na ekstrakcie z grzybów Shiitake, standaryzowanym na zawartość polisacharydów oraz ekstrakcie z drożdży Sacchromyces cerevisiae standaryzowanym na zawartość beta-D-glukanu. Preparat wzbogacony został w ważne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu witaminy rozpuszczalne w tłuszczach: D oraz K. Wszystkie zawarte w nim składniki, są rozpuszczone w oleju z wątroby dorsza, będącego źródłem wielonienasyconych kwasów tłuszczowych oraz witamin D i A. ColDeKa jest częścią programu suplementacyjnego COLWAY.
Aktywne składniki
Witamina D – powstaje w skórze człowieka pod wpływem promieni słonecznych. W naszej strefie klimatycznej niestety ilość światła słonecznego nie wystarcza na zaspokojenie biologicznych potrzeb organizmu ludzkiego. Niedobór witaminy D jest powszechny u osób w każdym wieku, zwłaszcza u tych, których aktywność na świeżym powietrzu jest ograniczona. Naukowcy szacują, że 50% ogólnej populacji jest zagrożona niedoborem witaminy D, a odsetek ten wzrasta w populacji podwyższonego ryzyka (osoby starsze i osoby z ciemniejszą skórą). Są to oficjalne dane WHO (Światowej Organizacji Zdrowia). Niedobór witaminy D jest przyczyną krzywicy (kruche kości) u dzieci, stanu, w którym tkanki kostne nie są mocne i są niewystarczająco zmineralizowane. To prowadzi do kruchych kości i deformacji kostnych. Witamina D już w dawce suplementacyjnej:
- łagodzi stany zapalne
- pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego
- obniża ryzyko niektórych nowotworów, czy chorób autoimmunologicznych, jak cukrzyca typu I, reumatoidalne zapalenie stawów, czy stwardnienie rozsiane
- pomaga w utrzymaniu zdrowych kości i zębów
- pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu mięśni
- bierze udział w procesie podziału komórek
Witamina K jest ważnym dodatkiem do witaminy D i bioregulatoram jej przyswajalności, szczególnie wespół z wapniem. Działanie biologiczne K2 jest także osłabione przez brak witaminy D, dlatego te dwa komponenty żywieniowe powinny iść ze sobą w parze. Niedobór witaminy K2 może być tak samo ważny dla optymalnego zdrowia jak niedobór witaminy D. Witamina K jest istotna dla wytrzymałości kości, zdrowia tętnic i naczyń krwionośnych. Witamina K w postaci menachinonu i fitochinonu nie jest toksyczna nawet w dużych dawkach.
Ekstrakt z grzybów Shiitake – oprócz wysokiej zawartości witamin D, B3 i niacyny, zapewnia także wszystkie dobroczynne efekty działania tego niezwykłego grzyba, wykorzystywanego od wieków w medycynie Dalekiego Wschodu. Shiitake stymulują układ odpornościowy i wzmacniają go, zapobiegają miażdżycy, a co za tym idzie – wielu chorobom z nią związanym, np. zawałowi serca czy udarowi mózgu. Będący składnikiem tych grzybów Lentinan (inaczej beta-D-glukan) czyli organiczny związek chemiczny z grupy polisacharydów, ma działanie przeciwnowotworowe i wspiera układ odpornościowy.
Dodatkowym, osobnym źródłem całkowicie naturalnego beta-D-glukanu w suplemencie ColDeKa jest ekstrakt z drożdży Sacchromyces cerevisiae, standaryzowany właśnie na zawartość tej substancji.
Zalety ColDeKi
- zawiera ekstrakt z grzybów Shiitake
- wspomaga nasz układ odpornościowy
- wspomaga układ kostny.
- zawiera witaminę D i K
Skład ColdeKi
Składniki: Olej z wątroby dorsza standaryzowany na 8% EPA (kwas eikozapentaenowy), 9% DHA (kwas dokozaheksaenowy), 20% PUFA (wielonienasycone kwasy tłuszczowe), 1000 IU/g witaminy A oraz 100 IU/g witaminy D, żelatyna, substancja utrzymująca wilgoć – glicerol, ekstrakt z drożdży Saccharomyces cerevisiae standaryzowany na 25% beta D-glukanu, ekstrakt z grzybów Shiitake (Lentinula edodes) standaryzowany na 20% polisacharydów, substancja emulgująca – krzemionka koloidalna, witamina K (menachinon), witamina D (cholekalcyferol), barwnik – kompleksy miedziowe chlorofilin.
1 kapsułka 736mg (zalecana porcja do spożycia w ciągu dnia) zawiera:
– Olej z wątroby dorsza (500 mg), w tym
EPA – 40 mg
DHA – 45 mg
PUFA – 100 mg
Witamina A – 150 μg ( 18,75% RWS )
Witamina D (cholekalcyferol) – 1,25 μg (25% RWS )
—————————————————
Witamina D (cholekalcyferol) – 48,75 μg (975% RWS )
Witamina K (menachion) – 75 μg (100% RWS)
—————————————————
Ekstrakt z grzybów Shitake ( 20 mg ), w tym:
Polisacharydy 4 mg
—————————————————
Ekstrakt z drożdży Saccharomyces cerevisae ( 20 mg ), w tym
Beta D-glukan – 5 mg
RWS * – Referencyjne wartości spożycia
Sposób użycia
Zalecany sposób użycia: 1 kapsułka dziennie, najlepiej w trakcie lub po posiłku popijając wodą. Nie należy przekraczać zalecanej porcji do spożycia. Preparat stanowi suplement lecz nie substytut zróżnicowanej diety. Zaleca się zrównoważony i zróżnicowany sposób żywienia i zdrowy tryb życia.
Przechowywanie: w temperaturze pokojowej w zamkniętym opakowaniu w suchym i chłodnym miejscu niedostępnym dla małych dzieci. Chronić od światła.
Przeciwskazania: Nadwrażliwość na którykolwiek ze składników suplementu. Ponieważ nie przeprowadzono badań na kobietach w ciąży nie należy stosować preparatu w okresie ciąży i laktacji lub skontaktować się z lekarzem.
Dodatkowe Informacje:
Marka | |
---|---|
Indeks |