Produkty

Collaceina –  pomoże zbudować Twoja odporność

Collaceina to suplement diety wspierający pracę układu immunologicznego. Składa się z dwóch rodzajów kapsułek. Pierwsza z nich to zaczerpnięte z natury substancje o niezwykle silnym działaniu uodparniającym – laktoferyna, lizozym i colostrum. Druga, to synbiotyczny zestaw dziewięciu wyselekcjonowanych szczepów żywych kultur bakterii, dobrotliwych dla naszego przewodu pokarmowego oraz prebiotyczny pokarm dla nich: fruktooligosacharydy.

Aktywne składniki

Collaceina jest produktem, na który składają się dwa rodzaje kapsułek, wypełnionych różną zawartością.

1. W kapsułkach rodzaju pierwszego znajdują się trzy substancje, z których każda jest naturalnym i niezwykle ważnym czynnikiem odpornościowym organizmu ludzkiego:

Laktoferyna

Organizm ludzki produkuje lub wykorzystuje z pożywienia odpowiednie substancje, które są wykorzystywane do walki z tym, co mu zagraża. Jak walczy z zagrożeniem ? Jednym z najskuteczniejszych mechanizmów jest blokowanie jonów żelaza przed bakteriami.

Bakterie aby żyć, podobnie jak ludzie potrzebują żelazo i muszą je otrzymywać ze środowiska. Żyją w otoczeniu, w którym praktycznie nie ma żelaza, więc muszą atakować, a mówiąc dokładnie – zasiedlać inne żywe organizmy, aby mieć dostęp do jonów Fe3+.

Mechanizm działania Laktoferyny polega na blokowaniu bakteriom możliwości chelatowania czyli wyłapywania jonów żelaza z naszego organizmu i tworzeniu kompleksowych struktur niezbędnych im do życia. Laktoferyna znajduje się wyłącznie w organizmach ssaków – to atrybut wyższych form życia na Ziemi.

Lizozym

jest glikoproteiną odporności wrodzonej ustroju. Występuje naturalnie tylko w organizmach ssaków. Lizozym (zwany również muramidazą) wysoce stabilne białko kationowe jest najwolniejszym z poznanych enzymów, jednak bardzo silnie działającym. Został opisany przez Aleksandra Fleminga, uważał za swoje największe odkrycie nie penicylinę, a właśnie lizozym.

Lizozym stanowi jeden z mechanizmów naszej odporności nieswoistej, czyli odpowiedzi immunologiczne na zagrożenia ze strony mikroorganizmów. Ciągle odkrywa się nowe mechanizmy jego działania z których najważniejszym jest działanie bakteriostatyczne, przy czym szczególnie wysoką aktywność bakteriobójczą tez enzym nabywa w skojarzeniu z laktoferyną. Synergistyczne działanie bakteriobójcze obu tych białek stwierdzona najpierw w mleku matek karmiących i łzach. Potem potwierdzono je in vitro na materiale izolowanym.

W naturze najliczniej występuje w białku jaja kurzego (3,5% masy wszystkich protein) chroniąc ptasi embrion przed drobnoustrojami. Spotykamy go prawie w wszystkich wydzielinach, płynach ustrojowych oraz tkankach różnych narządów człowieka i zwierząt, m.in w ślinie, łzach, wydzielinach śluzowo-surowiczych, mleku i osoczu krwi.

Colostrum (inaczej siara lub młodziwo)

jest pierwszym darem matki dla dziecka. Płynem poprzedzającym laktację, który wyposaża dopiero co narodzone ssaki w odporność immunologiczną. Wszystkie składowe colostrum mają na celu jedno zadanie – ochronę i regenerację komórek w naszym ciele.

Gdy w pełni doceniono wartość colostrum, rozpoczęły się prace naukowe nad możliwością jego wykorzystania. Okazało się, że ten wyjątkowy dar matki nie musi być dostępny tylko raz w życiu, po urodzeniu. Stosowanie colostrum jest już możliwe na każdym etapie życia i przynosi nieocenione korzyści.

2. Drugi rodzaj kapsułek w preparacie Collaceina zawiera synbiotyczny zestaw: Żywe kultury bakterii. Dziewięć wyselekcjonowanych szczepów, których zadaniem jest utrzymanie równowagi mikroflory bakteryjnej naszego przewodu pokarmowego oraz prebiotyczny pokarm dla nich: fruktooligosacharydy.

Zalety

  • Wspiera nasz układ odpornościowy.
  • Pomaga w utrzymaniu równowagi mikroflory naszego przewodu pokarmowego.
  • Polecana przy stanach zapalnych.
  • Działa kompleksowo na cały ustrój.
  • Przywraca utracona odporność po ciężkich chorobach.

Skład Collaceiny

Opakowanie (12,15 g) 30 kapsułek po 405 mg oraz (9,9 g) 30 kapsułek po 330 mg

Zawartość składników w przeliczeniu na zalecaną dzienną porcję:

Składniki w 1 kapsułce (oznaczenia blistra Collaceina Colostrum) :

Colostrum – 200 mg

Lizozym -15 mg

Białka bioaktywne, w tym min. 90% laktoferyny -10 mg

Składniki w 1 kapsułce (oznaczeniae blistra Collaceina Symbiotics)

Mieszanka probiotyczna 9 szczepów bakterii (100 mg całkowite stężenie : 10 mld CFU) w tym:

Lactobacilus acidophilus LA02 20% -2 mld CFU

Lactobacillus cassei subsp. Paracsei LPC00 20% -2 mld CFU

Bifidobacterium longum BL03 15% – 1,5 mld CFU

Bifidobacterium breve BR03 10% – 1 mld CFU

Lactobacillus rhamnosus LR06 10% – 1 mld CFU

Streptococcus thermophilus YO8 10% – 1 mld CFU

Bifidobacterium bifidum BB01 5% – 0,5 mld CFU

Lactobacillus casei LC03 5% – 0,5 mld CFU

Lactobacillus plantarum LP09 5% – 0,5 mld CFU

Fruktooligosacharydy (FOS) – 30mg CFU

Sposób użycia

Zalecany sposób użycia: Spożyć jedną kapsułkę z blistra oznaczonego Collaceina Colostrum. Po upływie 2-4 godzin spożyć jedną kapsułkę z blistra oznaczonego Collaceina Synbiotics. Nie należy przekraczać zalecanej porcji do spożycia w ciągu dnia. Preparat spożywać należy bezpośrednio, nie rozgryzając i popijając chłodnym płynem. Optymalny czas suplementacji to 4-8 tygodni. W przypadkach obniżonej odporności suplementacja może być prowadzona, aż do uzyskania poprawy. Należy robić 4-6 tygodniowe przerwy dla zwiększenia efektywności działania preparatu.

Przechowywanie: w temperaturze pokojowej w zamkniętym opakowaniu w suchym i chłodnym miejscu niedostępnym dla małych dzieci.

Ostrzeżenia: Preparat jest przeznaczony dla osób dorosłych. Nie należy przekraczać zalecanej porcji do spożycia w ciągu dnia. Nie stosować w przypadku uczulenia na którykolwiek ze składników. Nie należy stosować suplementu diety po upływie daty minimalnej trwałości. Data minimalnej trwałości znajduje się z boku opakowania.

Dodatkowe Informacje: